Reizen naar de binnenwereld, welkom in Wonderland

Wanneer je met me reist, ga ik ervan uit dat je nieuwsgierig bent en jezelf toestaat een nieuw avontuur te omarmen. Je wordt uitgenodigd én uitgedaagd je zintuigen voor je binnenwereld te openen en te gaan ervaren. Hoewel het een actief avontuur is, is het tegelijk ook relaxt, want je hebt een gids die je rondleidt met een mooi programma. Spritualiteit met de voeten ferm op de grond wil zeggen: goed geaard en met een stevig contact met je eigen lichaam.

Zo werk ik

Je routekaart

Je maakt je eigen reisverhaal en je eigen routekaart naar je Wezensweten. Hoe? Op een manier die je nog niet eerder hebt gedaan. Hier zie je al enkele voorbeelden. Het doel van deze routekaart is jouw ervaringen van je reis naar binnen tastbaar maken. Het fysiek vormgeven maakt dat je ervaringen van dit bewustwordingsproces makkelijk verankert. Je gaat daardoor van voornemen naar dóen. 

Sjamanistische werkvormen

De sjamanistische werkvormen die ik gebruik zijn divers en voortdurend in ontwikkeling. Je hoeft er geen kennis van te hebben om te kunnen deelnemen.  

Ik werk met de medicijnspiraal, die de kringloop van het leven symboliseert. De spiraal is verdeeld in 4 windrichtingen die elk voor een stapsteen staan met een verschillende opdracht. Zo ontwikkel je je steeds verder in je bewustzijn. De spiraal voert langs 7 chakra’s, domeinen van energie van bekkenbodem tot kruin. Ervaringen opdoen via jouw zintuigen staat centraal. We werken met totemdieren, symbolen, ritmes, seizoenen, voorouders, de intelligentie van planten, rituelen, de wereld om ons heen en nog meer, zodat je ervaart en steeds bewuster wordt hoe jij bij je eigen kern komt. Al die ervaringen zijn jouw wegwijzers naar je Wezensweten. Al reizend door de medicijnspiraal zul je daarom de route naar jouw bestemming en kwaliteiten ontdekken. In de veilige omgeving waarin we dat doen ben je van harte uitgenodigd hiermee te spelen en te experimenteren. 

Beschermende zelf en Bezielde zelf

Wezensweten heeft te maken met je bezielde zelf en dat is waarop we ons afstemmen tijdens onze reis naar binnen. In mijn BLOG "jouw innerlijke weg gaan" schrijf ik hier uitgebreider over. Ik maak onderscheid tussen het beschermende Zelf en het bezielde Zelf als twee kanten van een medaille, de schaduwkant en de zonnekant.

Het uitgangspunt van het beschermende Zelf is, dat het leven iets is dat je overkomt.  Je zou dit een slachtoffer-visie kunnen noemen. En we kennen dat gevoel allemaal.  Ook de zelf-hulp gedachte en het uitgangspunt van veel soorten therapie horen tot het beschermende zelf. Uitspraken die hierbij horen zijn bijvoorbeeld: “ik maak er het beste van” en “aan iedere donkere wolk zit een zilveren randje”. Waarom is dit dan niet de bezielde-zelf kant van de medaille, vraag je je misschien af. Het antwoord is: omdat je er dan nog steeds vanuit gaat dat er iets niet goed is, dat er iets ontbreekt. We zitten dan nog steeds op de schaduwkant van de medaille.

De voorkant van de medaille interpreteert het leven totaal anders. Dat is de plek van het bezielde-zelf / creator zijn. Wanneer je aan deze kant bent weet je dat iedere uitdaging op je weg jou ten dienste staat en weet je ook dat je op een bepaald niveau een rol hebt gehad in het ontstaan ervan. Dit is geen makkelijke kost. Wakker worden voor deze kant van de medaille is meer dan herformuleren van overtuigingen over jezelf en je bestaan. Het is ontwaken voor het feit dat wij spirituele wezens zijn, die een spirituele ervaring opdoen in een fysieke wereld. Tijdens onze reizen is er aandacht voor beide kanten van de medaille en voor de verhalen die je daar houden of juist de ruimte geven voor de sprong naar de zonnekant.