Wat betekent je innerlijke weg gaan?

Wat is eigenlijk je eigen innerlijke weg? Wat is je eigen koers volgen? Dat is nou precies waar het bij Wezensweten om gaat. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen maak ik onderscheid tussen verschillende aspecten van Zelf: het beschermende zelf en het bezielde zelf. Het beschermende Zelf handelt vanuit overleving en het bezielde Zelf doet dat vanuit creëren, zelf creator zijn. Sue Morter (The energy codes, 2020) schrijft hierover als twee kanten van één medaille. Het is allebei Zelf, maar het perspectief is anders. Net als bij een plaatje waarin je twee verschillende afbeeldingen kunt zien. Eerst zie je de ene en dan plots verschuift er iets waardoor je ook het andere plaatje ziet. Wanneer je de switch van je beschermende Zelf naar je bezielde Zelf maakt is dat een enorme stap. Een Kwantumsprong!

Het beschermende Zelf gaat ervan uit dat het leven iets is dat je overkomt. “Zo is het leven nu eenmaal, ik heb er geen invloed op.” Je zou dit een slachtoffer-visie kunnen noemen. En we kennen dat gevoel allemaal van het heden of van een eerder moment. Een fase verder, en een grote stap in bewustzijnsontwikkeling verder,  is de zelf-hulp gedachte. Uitspraken die hierbij horen zijn bijvoorbeeld: “ik maak er het beste van” en “Aan iedere donkere wolk zit een zilveren randje”. Waarom is dit dan niet de bezielde-zelf kant van de medaille, vraag je je misschien af. Het antwoord is: omdat je er dan nog steeds vanuit gaat dat er iets niet goed is, dat er iets ontbreekt. Je boort al je beschermende-zelf vaardigheden aan om iets positiefs te maken van een situatie die je als niet gewenst ervaart. De meeste therapiegesprekken en zelfhulpboeken richten zich op dit niveau. Maar we zitten dan nog steeds op de schaduwkant van de medaille.

De voorkant van de medaille interpreteert het leven totaal anders. Dat is de plek van het bezielde-zelf / creator zijn. Wanneer je aan deze kant bent weet je dat iedere uitdaging op je weg jou ten dienste staat en weet je ook dat je op een bepaald niveau een rol hebt gehad in het ontstaan ervan. Dit is geen makkelijke kost. Wakker worden voor deze kant van de medaille is meer dan herformuleren van overtuigingen over jezelf en je bestaan. Het is ontwaken voor het feit dat wij spirituele wezens zijn, die een spirituele ervaring opdoen in een fysieke, energetische wereld. Door mijn jarenlange oefeningen als sjamaan weet ik dat dit toewijding vraagt. Net als bijvoorbeeld een sport als gewichtheffen training vraagt. Je lichaam moet ontgonnen worden. Spieren geoefend. Omdat we spirituele wezens zijn in een fysiek lichaam, is je lichaam uitermate belangrijk. Alleen denken over iets maakt het nog geen lichaamservaring. En zonder lichaamservaring komt de bedrading niet tot stand die nodig is om het tot je te kunnen nemen. Sue Morter vergelijkt je lichaam met een stad. Je kunt alleen die delen zien die straatverlichting hebben. Wanneer je bewust licht brengt naar wijken die nog donker zijn, gaan ze meedoen in het geheel. Je lichaam, je zenuwstelsel, kan meer bedraad worden voor dit spirituele werk. Yoga is hier bijvoorbeeld een weg in die energetische informatie doelgericht verbindt met je lichaamscellen. Ik zet hiervoor sjamanistische werkvormen in.